+386 40 853 576

ZA STARŠE

10 PRAVIL STARŠEM PLAVALCA/PLAVALKE

1. NE VSILJUJ SVOJIH AMBICIJ OTROKU

Plavanje je aktivnost vašega otroka. Izboljšanje in napredek se med plavalci razlikujejo. Ne sodite vašega otroka na temelju rezultata drugih plavalcev in ne vršite pritiska na otroka na temelju vašega mišljenja.

Lepa stvar v plavanju je, da vsak plavalec lahko teži k svojim najboljšim rezultatom na vsakem plavalnem tekmovanju.

2. PODPRI ŽELJO SVOJEGA OTROKA, NE GLEDE NA VSE

Naj obstaja samo eno vprašanje, ki ga zastavite svojemu otroku po treningu ali tekmovanju: »Ali si se zabaval«. Če treningi in tekmovanje niso zabavni, ne izvajajte pritiska, da otrok sodeluje na njih.

3. NE TRENIRAJ SVOJEGA OTROKA

Vključeni ste v športni program, ki zahteva profesionalno treniranje. Ne spodkopavajte dela trenerja, poskušajoč trenirati svojega otroka. Vaše delo je nuditi ljubezen, podporo in varno mesto, kamor se bo plavalec vrnil ob koncu dneva. Imejte radi svojega otroka ne glede na vse. Trener je odgovoren za tehnični del »dela«, zato ne ponujajte otroku nasvetov o tehniki in taktiki tekmovanja. Ne podkupujte svojega otroka za nastop. To bo otroka le zmedlo, zabrisalo razloge, zaradi katerih teži k napredku in uspehu ter oslabilo vez med plavalcem in trenerjem.

4. IZREČI SAMO DOBRE BESEDE NA TEKMOVANJU

Če prihajate na tekmovanje, vzpodbujajte in ne kritizirajte svojega otroka ali trenerja. Oba vesta, kdaj so napravljene napake. »Kričati na« ni isto kot »navijati za«.

5. PREPOZNAJ STRAHOVE SVOJEGA OTROKA

Prvi nastop na tekmovanju v disciplinah kot so 400m prosto ali 200m mešano je lahko stresen za vašega otroka. Popolnoma naravno je, da se boji. Prepričajte ga, da trener pozna njegove sposobnosti in pripravljenost. Vaše »delo« je, da podpirate svojega otroka pri pridobivanju plavalnih izkušenj.

6. NE KRITIZIRAJ SLUŽBENEGA OSEBJA NA TEKMI

Če ne želite sodelovati kot službeno osebje na tekmi, ne kritizirajte drugih.

Ti delajo najboljše kar lahko.

7. SPOŠTUJ TRENERJA SVOJEGA OTROKA

Vez med trenerjem in plavalcem je posebna, je temelj za uspeh in zabavo vašega otroka. Ne kritizirajte trenerja v prisotnosti vašega otroka.

8. PODPRITE KLUB VAŠEGA OTROKA

Premeščanje otroka iz kluba v klub ni modro. Voda v bazenu drugega kluba ni vedno bistrejša. Vsak klub ima svoje notranje probleme, celo tisti, ki ustvarijo prvake. Najpogosteje otroci v novem klubu ne napredujejo bolj kot prej, ampak so videli »bistrejšo vodo«.

9. OTROK MORA IMETI RAZEN ZMAGE TUDI OSTALE CILJE

Večina uspešnih plavalcev je naučenih koncentrirati se na delo in ne na rezultat. Spoštovati napor neodvisno od rezultata je veliko pomembnejše kot zmaga. Izjava olimpijca: »Moj cilj je priplavati svetovni rekord. To sem tudi storil, ampak nekdo drugi je napravil isto, samo malo hitreje kot jaz. Dosegel sem svoj cilj in izgubil. Ali se počutim neuspešno? Ne, v resnici sem zelo ponosen na to tekmo«.

10. NE PRIČAKUJTE, DA BO VAŠ OTROK POSTAL OLIMPIJEC

Samo 2% plavalcev, ki pri starosti 10 let dosežejo rezultat med prvimi 100, je med prvimi 100 tudi v starostni skupini od 17-18 let in zelo malo njih doseže svetovni razred in nastop na Olimpijskih igrah.

Rose Snyder,

direktor, trenerskega oddelka USOC, direktor Podpore klubom ZDA Swimming,

prilagojeno po Ed Clindariel’s »10 Commerdments for Little League Parents«

Plavalni klub Biser Piran

Sledi nam